Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Boom snoeien?

Geplaatst op 8 oktober, 2018 om 11:46 Comments reacties (1)
Boom snoeien?

Vaak krijg ik als boomverzorger de vraag van mensen of ik hun boom eens stevig kan komen snoeien. Ze vertellen me er dan bij dat het écht dringend nodig is, of dat die boom er al zeker 10 of 15 jaar staat en nog nooit door een boomsnoeier onder handen genomen werd, dus volgens hen hoog tijd...

Maar is dat wel zo? Moet elke boom gesnoeid worden? Zo ja, na hoeveel jaar dan? En hoe kan of moet hij gesnoeid worden?


Is snoei nodig?

Eerst even voor alle duidelijkheid, vanuit het standpunt van de boom is een snoeibeurt niet nodig, laat staan dringend, en al zeker een “stevige” snoeibeurt is niet wat de boom wenst of nodig heeft. Sommige bomen kunnen baat hebben bij hier of daar een niet zo gunstig groeiende tak te verwijderen, that’s it!
 
Waarom dan wél snoeien?

Versta me niet verkeerd, het kan zeker nodig zijn om een boom te snoeien! Maar in 99% van de gevallen is dat nodig omdat de MENS die snoei wenst. Er zijn diverse goede redenen om een boom te snoeien:

·         Voor de vorm, uit esthetisch oogpunt of om de boom klein te houden (kandelaberen, lei- & dak-bomen,...)
·         Voor de opbrengst, hout of fruit (knotten, hakhout, diverse fruitsnoeimethoden)
·         Om tot een bepaalde doorgangshoogte een takvrije stam te krijgen (begeleidingssnoei)
·         Om de (toekomstige) risico’s te minimaliseren voor mensen in de buurt van de boom (onderhoudssnoei)

 

Waarvoor snoei NIET dient:

Als je wil gaan snoeien omdat je boom “te groot geworden is” is er eigenlijk gewoon ooit voor de verkeerde boom gekozen, of toch voor die plek (vaak té dicht bij het huis).
Een grote boom stevig “toppen”  of “terugsnoeien” veroorzaakt onherstelbare schade. Vergelijk het met een mens: bij een gezonde mens kun je ook de armen en benen amputeren, als dat zorgvuldig gedaan wordt zal hij nog verderleven, maar nooit met de levenskwaliteit van vóór de amputatie.
 Dus gaat de boom hieraan dood? Meestal niet direct, maar het onvermijdelijke proces van inrotting ter hoogte van de grote snoeiwonden zorgt samen met de veel zwakker aangehechte nieuwe scheuten voor een minder stabiele en onveiliger boom die regelmatige opvolging vraagt.

 


Ok, maar ik zit nu met een -naar mijn mening- te grote boom. Wat nu?

Goed, een terechte vraag voor een reëel probleem!
Er zijn een aantal mogelijkheden:

Laat een boomveiligheidsanalyse uitvoeren. Een gezonde, stabiele, grote boom hoeft geen probleem te zijn. Een controle door een ervaren specialist geeft voldoende zekerheid dat de boom niet ziek is of zomaar kan omwaaien, zelfs bij een uitzonderlijke storm. Er zijn diverse veiligheidsonderzoeken mogelijk, en afhankelijk van boom tot boom wordt bekeken welke testen nuttig zijn om een beeld van zijn veiligheid te vormen.
Blijkt de boom gezond en stabiel, dan is er eigenlijk geen snoei nodig. Uiteraard kun je wel te takken wegsnoeien die het dak raken of ergens de doorgang versperren.Als je toch écht wil dat de boom kleiner “gemaakt” wordt kan hij gekandelaberd of gekandelaard worden. Er zijn wel diverse nadelen aan deze snoei:

1.       Deze snoeimethode is onomkeerbaar, eens deze beslissing genomen kan de boom nooit teruggebracht worden naar zijn “natuurlijke” vorm.
2.       Als deze snoei uitgevoerd wordt bij al wat oudere bomen zit je mogelijk met inrottingen en dus een minder stabiele boom (en/of takken). Hoe jonger de boom op “kapstok” of “kandelaar” gezet wordt, hoe beter!
3.       Op de uiteinde van de kandelaar-armen zullen nieuwe scheuten groeien. Deze zijn minder stevig aangehecht dan de oorspronkelijke tak en moeten dus toch best elke 3 tot 5 jaar (max. 7j.) opnieuw weggesnoeid worden voor ze te groot (en dus zwaar) worden en waardoor ze kunnen uitscheuren. Je hebt dus een regelmatig terugkerende grote (snoei) kost.
Je kan de boom ook laten uitlichten, bij die snoeimethode worden bepaalde kleinere takken weggesnoeid, waardoor een deel van het gewicht uit de grote takken wordt gehaald. Dit zorgt ervoor dat de boom bij wijze van spreken een “steviger” takkengestel heeft dan hij nodig heeft. Je creërt dus een veiligere boom. 
De boom wordt er in omvang meestal maar een beetje kleiner door, na de snoei ziet hij er niet opvallend anders uit dan ervoor, de kroon oogt wel een stuk "luchtiger". Omdat er gesnoeid wordt met de natuurlijke groeiwijze van de boom mee hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld zwak aangehechte nieuwe scheuten. Het wegnemen van enkel de kleinere takken vermijdt ook inrottende wonden. Deze snoei kan gerust éénmalig uitgevoerd worden, er is in principe geen opvolging nodig, maar de procedure kan indien gewenst periodiek herhaald worden.Tot slot is er ook de oplossing van de boom te vellen en een nieuwe (vaak kleinere) boomsoort aan te planten die op die plek wél thuis hoort en zijn natuurlijke volwassen grootte mag bereiken. Bij oudere bomen is deze jammere beslissing soms beter dan hem kapot te snoeien door toch op kapstok te willen zetten.

Rss_feed